ПРЕКУМЕРНО ПОТЕЊЕ (ХИПЕРХИДРОЗА)

Голем број на луѓе имаат проблем со зголемено потење под пазувите,кое често се става под контрола со одредени средства против потење.Но,за жал,кај некои луѓе тоа не е доволно,па се јавува не само естетски,туку и емоционален проблем.

Стресот е најчестата причина за појава на хиперхидроза.Кофеинот и никотинот во поголеми количества исто така го зголемуваат потењето.

 

СРЕДСТВА ПРОТИВ ЗГОЛЕМЕНО ПОТЕЊЕ

Се користат најчесто антиперспиранти,лосиони и други средства на база на алуминиумова сол,па поради тоа често настануваат иритации или воспаление на кожата под пазувите.Кај потешки случаи се користи јонтофореза,таблети,одстранување на потните жлезди со липосукција или операција на прекин на нервните патишта.Повеќето од наведените методи имаат бројни нуспојави кои дури можат да бидат потешки и од самото зголемено потење.Ботоксот за сега,кога ќе се согледаат резултатите,должината на траењето на ефектот,безболноста и сигурноста на третманот,се покажа како најдобра можна метода.

КОЈА Е УЛОГАТА НА ПОТЕЊЕТО?

Главната улога на потењето е разладување на организмот и исфрлање на токсини.Потењето под пазувите ја нема таа улога,ниту пак било каква друга,па можеме да кажеме дека е непотребно.Главната улога во регулирањето на потењето ја има централниот нервен систем,па при стрес или нервоза доаѓа до прекумерно потење.

Botox-terapija-protiv-znojenja

БОТОКС

КАКО ДЕЛУВА БОТОКСОТ?

Улогата на ботоксот е во намалување на работата на потните жлезди,при што го блокира ацетил холинот кој го поттикнува потењето.Третманот не е штетен,ниту пак има било какво влијание врз здравјето.

КОЛКУ  ДОЛГО ТРАЕ ЕФЕКТОТ ОД ТРЕТМАНОТ?

Резултатот трае од 3 до 10 месеци.Ефектот е видлив по 7-15 дена,при што не е потребно да се користат никакви средства против потење.Поради третманот нема да се зголеми потењето на друг дел од телото и нема да биде посилно откако ќе помине ефектот.

ШТО ТРЕБА ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕД ТРЕТМАН?

Еден ден пред третманот неопходно е отстранување на влакненцата под пазувите,за да може да се нацрта квадратната мрежа под двата пазуви.Добиваме просечно по 12 квадрати од секоја страна.Убодот се врши во секој од тие квадрати.

ДАЛИ ТРЕТМАНОТ Е БОЛЕН И ДАЛИ Е ПОТРЕБНО ВРЕМЕ ЗА ОПОРАВУВАЊЕ?

Третманот не е болен,нема никакви ограничувања и веднаш можете да се вратите на секојдневните активности,а трае само 3-5 минути.

Освен под пазувите,ботоксот се користи за прекумерно потење на дланките и стапалата.

prekomerno-znojenje

 

 

СЕКОЈ МЕСЕЦ ANTI AGING CENTER BY PROMOITALIA ГИ РАДУВА СВОИТЕ ПАЦИЕНТИ СО ПОПУСТИ НА НЕКОЛКУ ТРЕТМАНИ.ИНФОРМАЦИИТЕ ЗА МОМЕНТАЛНИТЕ АКЦИИ МОЖЕТЕ ДА ГИ ВИДИТЕ НА НАШИОТ САЈТ www.antiagingcenter.mk ИЛИ НА ФЕЈСБУК СТРАНИЦАТА : Anti Aging Center by Promoitalia.

net

 Олгица Стојимировиќ

Сопственичка на Anti Аging Center by Promoitalia,Скопје

https://www.facebook.com/AntiAgingCenterMK/

https://www.instagram.com/antiagingmk/